Законодавство не вимагає змінювати межі районів до завершення процедури об’єднання громад суміжних районів і проведення в них перших виборів

Із законодавства ще минулого року вилучено норму щодо обов'язкової зміни меж районів у випадку об'єднання територіальних громад, які належать до різних районів. Отже такі громади не повинні чекати від Верховної Ради змін меж районів, щоб мати змогу провести перші вибори.

Про це сказав Перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України В'ячеслав Негода.

Він нагадав, що Закон від 26.11.2015 р. № 835-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців» та деяких інших законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень з державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» виключив із Закону «Про добровільне об'єднання територіальних громад» частину дев'яту статті 7. «У цій статті йшлося, що у випадку, коли до складу об'єднаної територіальної громади передбачається входження територіальної громади, розташованої на території суміжного району, обласна рада має звернутися з поданням до Верховної Ради України щодо зміни меж відповідних районів. Тепер цієї статті немає», — пояснив В'ячеслав Негода.

За його словами, за Верховною Радою залишається право змінювати межі районів, і це необхідно робити, але вже після проведення перших виборів в об'єднаній громаді.

«Таке законодавче корегування відкрило нові можливості для добровільного об'єднання громад з урахуванням економічної доцільності та стану інфраструктури суміжних територіальних громад», — зазначив В'ячеслав Негода.

Перший заступник Міністра також повідомив, що Мінрегіон України звернувся до Центральної виборчої комісії з проханням переглянути питання призначення перших виборів окремих об'єднаних територіальних громадах з урахуванням зазначених вище змін до законодавства.

Як відомо, 12 лютого ЦВК, саме через необхідність внесення змін у межі районів, встановила відсутність правових підстав для призначення перших виборів у низці об'єднаних територіальних громад:

  • Артемівській міській об'єднаній територіальній громаді (Донецька область),
  • Андріївської сільської об'єднаній територіальній громаді (Донецька область),
  • Очеретинській селищній об'єднаній територіальній громаді (Донецька область),
  • Помічнянській міській об'єднаній територіальній громаді (Кіровоградська область),
  • Гостомельській селищній об'єднаній територіальній громаді (Київська область),
  • Голопристанській міській об'єднаній територіальній громаді (Херсонська область),
  • Зорівській сільській об'єднаній територіальній громаді (Черкаська область).
Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...