Конгрес місцевих та регіональних влад є важливим майданчиком для взаємодії центральної влади та місцевих громад – Глава держави

Під час робочої поїздки до Хмельницької області Президент України Володимир Зеленський взяв участь у засіданні Палати місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад при Главі держави.

Він зазначив, що Конгрес є важливим майданчиком для взаємодії центральних органів влади та місцевих громад, який має допомогти у розв'язанні нагальних проблем регіонів, повідомили в Офісі Президента.

Президент зауважив, що в Україні завершився перший етап реформи базового рівня місцевого самоврядування.

«Попереду – масштабна робота на регіональному й субрегіональному рівнях. Попереду непростий процес змін до Конституції України щодо адміністративно-територіального устрою, змін до українського законодавства про місцеве самоврядування, а також до Бюджетного кодексу України», – сказав Володимир Зеленський.

Він наголосив, що уважно стежить за процесами передачі громадам об'єктів комунальної власності. Президент акцентував увагу на важливості фінансової самостійності місцевих бюджетів та спроможності територіальних громад.

У цьому контексті Глава держави проінформував про наміри ініціювати спільно з урядом та парламентом законопроекти щодо оптимізації дохідної частини місцевих бюджетів, зокрема щодо вдосконалення плати за землю, податку на нерухоме майно, на доходи фізичних осіб, єдиного й транспортного податків.

«Мова не про збільшення цих податків, а про збільшення тієї частки, яка залишається на місцях», – зазначив Володимир Зеленський.

Крім того, за його словами, важливим є вдосконалення механізму розподілу міжбюджетних трансфертів на основі формул, що закріплені в Бюджетному кодексі.

Зі свого боку керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак наголосив, що Конгрес місцевих та регіональних влад – це потужний інструмент для розв'язання ключових проблем діяльності місцевого самоврядування, адже він об'єднує представників усіх ланок вертикалі виконавчої, законодавчої влади та місцевого самоврядування.

За його словами, сьогодні гостро стоїть проблема забезпечення фінансовими ресурсами місцевих бюджетів, тому потрібно визначити формулу наповнення районних скарбниць та удосконалити механізм розподілу бюджетних трансфертів з держбюджету.

«Планується збільшити нормативи зарахування ПДФО до бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад. А також розширення повноважень органів місцевого самоврядування щодо адміністрування та контролю за сплатою місцевих податків і зборів», – розповів Андрій Єрмак.

Керівник Офісу Президента повідомив, що наступного тижня Глава держави також візьме участь у засіданні Палати регіонів Конгресу, а президія Конгресу працюватиме як діючий орган щомісяця.

Заступник керівника Офісу Президента Кирило Тимошенко, який головував на засіданні Палати місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад, додав що відсьогодні при Офісі Глави держави працюватиме постійний офіс Конгресу, куди може звертатися кожен очільник громади.

«Ви можете звертатися як у телефонному режимі, так і особисто, коли приїжджаєте до Києва. Це офіс, у який ви можете в будь-який момент прийти, поставити запитання, надати документи, і ми, за необхідності, будемо підключати Кабінет Міністрів, Верховну Раду тощо», – зазначив він.

Міністр розвитку громад та територій України Олексій Чернишов зауважив, що уряд підготував декілька законопроектів, які передбачають збільшення обсягу Державного фонду регіонального розвитку.

Також триває робота над ухваленням проектів законів, що забезпечують умови для розвитку індустріальних парків та залучення приватних інвестицій. За словами Олексія Чернишова, із Фонду регіонального розвитку цього року фінансується поява чотирьох індустріальних парків, які зможуть створити нові робочі місця та збільшити надходження до місцевих бюджетів.

Одна з тем, якій була приділена значна увага під час засідання, стосувалася підготовки регіонів до опалювального сезону. Володимир Зеленський висловився на підтримку пропозиції щодо списання боргів підприємств ТКЕ перед НАК «Нафтогаз України». Водночас Глава держави зазначив, що, відповідно до українського законодавства, ціни на газ мають бути ринковими.

«Проте держава як акціонер зверталася до НАК, і «Нафтогаз» запровадить енергетичні пакети, які за ціною були б найкращими чи не в усій Європі», – додав Президент.

Торкнулися учасники засідання й питання передачі професійно-технічних училищ у комунальну власність. Глава держави наголосив на необхідності передбачити більш гнучку систему переліку спеціальностей ПТУ з урахуванням потреб ринку праці та сприяти місцевим громадам у видачі освітніх ліцензій на необхідну кількість учнів ПТУ.

Також учасники заходу підтримали основні концептуальні положення реформи системи архітектурно-будівельного контролю, які передбачені відповідним законопроектом, що перебуває на розгляді у Верховній Раді.

Крім того, була розглянута низка організаційних питань. Так, учасники засідання обрали головою Палати місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад мера Львова Андрія Садового. Його заступниками були обрані міський голова Житомира Сергій Сухомлин та міський голова Дніпра Борис Філатов.

Андрій Садовий запропонував запровадити ротаційний принцип та випробувальний термін, який був визначений для нього на шість місяців.

Також учасники засідання включили до складу президії Конгресу виконавчого директора Асоціації міст України Олександра Слобожана, затвердили склад лічильної комісії й секретаріату засідання Палати та схвалили Регламент роботи Палати.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...