Проектний підхід буде пріоритетним цьогоріч у конкурсі «Разом в майбутнє»

Селекторна нарада «Про загальні умови участі в обласному конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом в майбутнє» у 2018 році» відбулась сьогодні у малій залі Будинку рад під головуванням першого заступника голови Харківської обласної ради Віктора Коваленка та голови постійної комісії облради з питань бюджету, віце-президента Асоціації Людмили Немикіної, за участі першого віце-президента – виконавчого директора Асоціації Миколи Тітова. У режимі он-лайн зв'язку участь у нараді взяли також керівники усіх районів області.

Відкриваючи нараду, Віктор Коваленко зазначив: «Сьомий рік поспіль ми продовжуємо проводити конкурс «Разом в майбутнє». Нещодавно було проведено засідання Конкурсного комітету, на якому було затверджено відповідний план проведення конкурсу у 2018 році. Нагадаю, що ми плідно з вами попрацювали у минулому році: до участі у конкурсі було подано 1681 проект, я яких 431 проект став переможцем. Дуже вдячний вам за ініціативу та особистий вклад у розвиток громад Харківщини».

За словами Людмили Немикіної, проектний, а не об'єктний підхід буде в пріоритеті в цьому році. Проектні заявки повинні бути реалістичними і оцінювати реальні потреби громад.

«Перш за все хочу ще раз зупинитися на статистичній інформації: за шість років існування конкурсу до участі було подано 4482 проектні заявки, з яких 1211 були визначені переможцями, 1205 проектів було реалізовано. Ця значна цифра говорить сама за себе - проект соціально значимий і підтримується громадами. Понад сім тисяч вікон було замінено за ці шість років в області. Були встановлені дитячі спортивні майданчики, облаштовано зони відпочинку, придбано меблі для дитячих садків, шкіл, обладнання для амбулаторій, лікарень та ФАПів тощо. Загальна сума всіх реалізованих міні-проектів склала 153 млн 608 тис грн., в тому числі співфінансування з обласного бюджету - 76 млн 791 тис грн.

Цього року Положення конкурсу опубліковано в новій редакції, прошу уважно з ним ознайомитися. Звернути увагу зокрема на те, що введено три нові номінації, а ініціативні групи не можуть бути ініціаторами проектів, тепер подавати проекти повинні громадські організації. При чому від однієї громадської організації може бути подана тільки одна проектна заявка.

Давайте також в цьому році перевагу віддамо якості надаваних заявок і не будемо гнатися за їх кількістю», - сказала Людмила Немикіна.

Голова Секретаріату Конкурсного комітету Олена Кулик також розповіла очільникам районів області про план заходів проведення конкурсу, а начальник відділу розвитку територіальних громад, інвестицій та проектного менеджменту Олена Мороз – про перелік документів для подання електронної проектної заявки на участь у конкурсі.

Представників громад зокрема цікавили питання, щодо створення органів місцевої самоорганізації населення, що зможуть брати участь у конкурсі, а також особливостей впровадження міні-проектів у рамках співробітництва територіальних громад.