Парламентський комітет з питань правової політики та правосуддя розглянув звернення Всеукраїнської наради-семінару для представників місцевого самоврядування

Комітет Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя направив листа на ім’я президента Української асоціації районних та обласних рад, голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, у якому відповідає на звернення XVII Всеукраїнської наради-семінару для представників органів місцевого самоврядування, схвалене відповідною Резолюцією.

Як повідомлялося, за підсумками XVII Всеукраїнської наради-семінару для представників органів місцевого самоврядування, яка проходила 10–14 вересня у Затоці Одеської області, була схвалена Резолюція, та низка звернень до державних органів влади.

Зокрема, у Резолюції учасники семінару-наради звертаються до Парламенту та Уряду та висловлюють підтримку першочерговим законопроектам, серед яких «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)», який, зазначається у документі, «відповідає Європейській хартії місцевого самоврядування та Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, схваленої розпорядження Кабінету Міністрів України від 01.04.2014».

Крім того, звертаючись до Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя, Українська асоціація районних та обласних рад вказувала, що «у зв’язку з наявною прогалиною у законодавстві щодо проведення місцевого референдуму, формування громад на підставі рішення органів місцевого самоврядування також забезпечує врахування позиції територіальних громад при об’єднанні, адже існують правові інструменти оскарження таких рішень, а також з’ясування позиції громади шляхом проведення громадських обговорень». Асоціація просила надати роз’яснення Центральній виборчій комісії України про наявність правових підстав для призначення перших виборів у об’єднані територіальні громади у 2018 році.

У своїй відповіді Комітет Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя повідомив, що Постановою Верховної Ради України від 18 вересня 2018 р. Законопроект було включено до порядку денного дев’ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання.

Стосовно питання правових підстав для призначення перших виборів у об’єднані територіальні громади у 2018 році, Комітет відповів, що «усвідомлюючи складність ситуації щодо відсутності правового регулювання засад, організації та порядку проведення всеукраїнського та місцевого референдумів, Комітетом з питань з питань правової політики та правосуддя 24 вересня 2018 року було проведено «круглий стіл» на тему: «Проблеми законодавчого забезпечення проведення референдумів в Україні».