Сергій Чернов: В 2020 році вибори до органів місцевого самоврядування відбудуться відповідно до Перспективних планів

Про це повідомив голова Харківської обласної ради, президент Асоціації Сергій Чернов у ході загальних зборів Асоціації, що відбулися сьогодні у Будинку рад.

Так, за його словами, наразі у регіонах України об'єдналося понад чотири тисячі громад в одну тисячу ОТГ. На старті було 10,5 тисяч громад. Тобто? майже половина в державі громад – об'єдналися. В окремих областях, – Полтавській, Запорізькій, Дніпропетровській, – Перспективні плани реалізовані до 80%.

«Це говорить про те, що навіть при перезавантаженні влад, реформа незворотна. Бо в житті людей відбулися значні позитивні зміни, вони побачили зовсім інші можливості. І повертатися у минулі, не найкращі реалії не захочуть», - зазначає Сергій Чернов.

Як нагадав голова обласної ради, минулого тижня відбулося засідання Кабінету Міністрів України, на якому Прем'єр-міністр заявив про перехід до другого етапу реформи децентралізації.

Окрім того, поставлено завдання до виборів 2020 року завершити створення на всій території України ОТГ й готувати законодавчі акти для проведення адміністративної реформи й моделювання майбутнього адміністративно-територіального устрою.

«Ми вже перейшли на другий етап реформи. Тут, у Будинку рад, провели два круглих столи з моделювання майбутнього адміністративно-територіального устрою регіону. Проте ми тільки розпочали розмову. Наразі ж діалог відкритий. Знаходимося в пошуку актуальної моделі майбутнього адміністративно-територіального устрою області. Також необхідно встановити, які повноваження будуть на майбутньому субрегіональному рівні», - додав президент Асоціації.

Тобто, зазначає голова обласної ради, через рік повинні мати сформований базовий рівень місцевого самоврядування, а також прийняті законодавчі акти, що дадуть можливість згодом внести пропозиції щодо укрупнення районів, і продовження реформи на субрегіональному й регіональному рівнях.

Резюмуючи виступ, він сказав: «Хочу, щоб ви використали цей рік на користь своїх людей і громад, проявляли ініціативу та діяли. Якщо ми не будемо проявляти ініціативу, то рішення на найвищому рівні буде ухвалено за нас. Це вже доводить сьогодення. Завдання наразі незмінне - продовжувати реформу, оскільки вже сьогодні маємо у практиці судові позови за бездіяльність, іншими словами можна сказати, що бездіяльність у децентралізації теж є злочином».