Спільне засідання секції об’єднаних територіальних громад Асоціації та регіонального відділення Асоціації ОТГ

— відбулося сьогодні у Мереф'янській міській раді.

Учасники розглянули питання щодо реформування місцевого самоврядування та формування нової системи адміністративно-територіального устрою в Україні, зокрема перспективи розподілу повноважень між районними державними адміністраціями та об'єднаними територіальними громадами.

Також, на засіданні було обговорено низку інших, важливих для місцевого самоврядування питань, таких як: практичні аспекти підготовки стратегій розвитку територіальних громад, бюджетна політика, планування територій громад. Практичні питання використання коштів для здійснення заходів на ремонт вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах.

Перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації Микола Тітов поінформував присутніх про ініціативи віце-президентів Асоціації щодо підготовки звернень до Всеукраїнської асоціації районних та обласних рад, Кабінету Міністрів України з наступних проблемних питань:

— щодо врегулювання деяких положень договірних відносин між комунальними підприємствами теплопостачання та підприємствами НАК «Нафтогаз України»;

— необхідності внесення змін до деяких законодавчих актів України в частині відшкодування втрат ліцензіатів (підприємств), які виникають протягом періоду розгляду розрахунків тарифів, встановлення та їх оприлюднення або скорочення строків встановлення тарифів на газ для підприємств теплопостачання;

— врегулювання деяких питань відшкодування пільг та субсидій, в тому числі витрат з оплати послуг з утримання будинків і споруд і прибудинкових територій;

— необхідності відновленні права органів місцевого самоврядування на розміщення тимчасово вільних коштів місцевих бюджетів на вкладних (депозитних) рахунках у банках;

— щодо врегулювання питань на користь місцевих бюджетів стосовно відсоткової ставки рентної плати на використання надр та акцизного податку на нафтопродукти;

— про необхідність прискорення розгляду Верховною Радою України законопроекту №6403 (щодо внесення змін до Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності"), який вже прийнятий у першому читанні.

Окрім того, учасників було проінформовано про хід реалізації Проекту ЕС «Ефективна первинна медицина в громаді», одним із бенефіціарів якого є Асоціація.

Під час засідання також, віце-президента Асоціації, Мереф'янського міського голову Веніаміна Сітова було обрано головою Харківського регіонального (обласного) відділення Асоціації об'єднаних територіальних громад.

У складі Асоціації об’єдналися 428 рад різного рівня, що складає 98,2% від загальної кількості місцевих рад Харківської області, у тому числі 16 об’єднаних територіальних громад