На Харківщині підготовлено перших енергоменеджерів

Президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Сергій Чернов взяв участь в урочистому врученні сертифікатів з енергоменеджменту представникам міст-підписантів «Угоди мерів». Навчання проводилося на базі Харківського національного університету міського господарства імені О. М. Бекетова для старост та представників громад Харківщини.

Новий курс освітньої програми інтенсивного навчання «Енергетичний менеджмент»  був підготовлений Харківським національним університетом міського господарства ім. О.М. Бекетова та складається із семи модулів, розрахованих на 72 години інтенсивного навчання.

Сьогодні по завершенні навчання сертифікат енергоменеджера  отримали 14 представників територіальних громад області.

«Гордий, що співпраця між Харківською обласною радою та університетом міського господарства ім. Бекетова дала свої перші плоди - випуск кваліфікованих енергоменеджерів. Наше спільне завдання сьогодні - допомогти керівникам, містам, громадам підготувати досвідчених менеджерів для покращення енергоефективності територій. Впевнений, те, чому ви тут навчилися - надасть вам і вашим громадам додаткові можливості», - сказав Сергій Чернов у ході урочистостей.

Голова обласної ради подякував співробітникам університету та його ректору за активне реагування на всі виклики, які сьогодні є в регіоні і країні й, найголовніше, роботу над тим, щоб слухачі отримували сучасні знання, навички та практичний досвід.

Він також нагадав, що обласна рада - серед підписантів Угоди Мерів, проекту, у рамках якого проходило навчання: «Ми приєдналися до ініціативи Європейського союзу і на сьогодні в області вже шістнадцять підписантів. Робимо усе можливе, щоб цей показник продовжував збільшуватися».

Звертаючись  до сертифікованих енергоменеджерів, голова постійної комісії облради з питань бюджету Людмила Немикіна підкреслила:

«Впевнена, що ви отримали якісні теоретичні знання, які зможете застосувати на практиці. І це не лише стосується заміни вікон на енергозберігаючі, а й комплексного розуміння, як вирішувати проблеми енергетичного характеру. Хочу побажати вам, щоб отримані знання змогли знайти практичне застосування у вашій громаді. Тема енергоефективності сьогодні настільки актуальна, не бути в ній - значить не йти в ногу з часом».

Після закінчення курсу енергоменеджери зможуть створювати цілісну картину споживання енергоресурсів, вестимуть облік і контроль, а також розроблятимуть і впроваджуватимуть енергозберігаючі заходи у своїх громадах.

Як зазначив ректор університету Володимир Бабаєв, звертаючись до випускників інтенсиву: «Наступна можлива сходинка для вас- отримання знань енергоаудитора, що буде якісно новим ступенем знань і вашої затребуваності. Наш університет - один із небагатьох в країні, готує професійних енергоаудіторів».

Довідково. Програма з навчання енергоменеджерів впроваджується у рамках проекту «Угода Мерів - Схід». Це ініціатива, започаткована Європейським Союзом, до якої Харківська обласна рада долучилася у 2014 році як територіальний координатор.  Вона охоплює місцеві та регіональні органи влади, що беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях. Керуючись цим зобов’язанням підписанти Угоди прагнуть скоротити викиди СО2 щонайменше на 30% до 2030 року, сприяючи, таким чином, розвитку екологічно орієнтованої економіки та підвищенню якості життя.