Заклади професійної освіти в обласних центрах фінансуватимуться з обласних бюджетів - Уряд схвалив Концепцію

12 червня Уряд прийняв важливі для органів місцевого самоврядування у галузі освіти акти, зокрема ухвалив розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Концепції реалізації державної політики у сфері професійної (професійно-технічної) освіти «Сучасна професійна (професійно-технічна) освіта» на період до 2027 року».

Розпорядження передбачає реформування системи професійної (професійно-технічної) освіти та пропонує зміну механізмів її фінансування. Так, на сторінках 5-6 Концепції зазначено про здійснення поетапного переходу до фінансування закладів профтехосвіти, які розташовані на території міст обласного значення-обласних центрах, з обласних бюджетів, які зараз фінансуються з місцевих бюджетів.

Також прийнято постанову Кабінету Міністрів України «Про внесення змін у додаток до постанови Кабінету Міністрів України від 23 листопада 2011року №1341». Постановою передбачається впровадження одинадцяти рівнів Національної рамки кваліфікацій замість десяти, що існують сьогодні, а також оновлення дескрипторів всіх кваліфікаційних рівнів, зокрема, їх гармонізації з аналогічними міжнародними документами. Прийняття акта дозволить виконати норми Закону України «Про освіту» та уточнити рівні професійної кваліфікації здобувачів освіти.

Джерело