Мінрегіон узгодив проектні норми змін до законодавства, які розмежують повноваження органів місцевого самоврядування всіх рівнів

Чітке розмежування повноважень між органами державної влади та органами місцевого самоврядування всіх рівнів –

на порядку денному Міністерства розвитку громад та територій. Це одне з ключових завдань реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

21 вересня Мінрегіон провів узгоджувальну нараду щодо врегулювання розбіжностей проекту змін до Закону «Про місцеве самоврядування» та проекту змін до більше 30 секторальних законів. Відомство узгодило проектні норми з Мінфіном, Мінекономіки, Мінсоцполітики,  Мін’юстом, Мінінфраструктури, Мінмолодьспорту, Міндовкілля, асоціаціями органів місцевого самоврядування.

«Ключове у змінах - проектні норми визначають однакові повноваження для всіх, без винятку, органів місцевого самоврядування - сільських, селищних, міських рад та їх виконавчих органів. Вилучаємо із законодавства терміни і поняття «місто обласного значення», «місто районного значення», «об’єднана територіальна громада». Усуваємо дублювання повноважень органів місцевого самоврядування різних рівнів. Ті повноваження, які перейшли на рівень громад, вилучаємо з повноважень районних рад. Серед змін – і розмежування повноважень обласних та районних рад, враховуючи попередні зміни до Бюджетного кодексу», - поінформував заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

У Мінрегіоні пояснили, що проектними нормами пропонується визначити однакові повноваження для сільських, селищних та міських рад та їх виконавчих органів у сферах:

  • містобудування та архітектури;
  • контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення;
  • організації взаємодії щодо діяльності спеціально уповноважених державних органів управління з охорони природи;
  • надання соціальних, медичних та освітніх послуг;
  • управління комунальною власністю та активами громади в межах території територіальної громади;
  • вчинення нотаріальних дій з питань, віднесених законом до їх відання, реєстрація актів цивільного стану;
  • управління архівною справою на місцевому рівні тощо.

Нагадаємо, раніше Міністерство розвитку громад та територій розробило нову редакцію проекту Закону «Про місцеве самоврядування в Україні». Роботу над ним планують продовжити після прийняття змін до Конституції України в частині децентралізації.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...