Територіальні громади Харківщині проходять екологічний тренінг «Чиста Слобожанщина»

Сьогодні відбувся освітньо-екологічний тренінг "Чиста Слобожанщина"

Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області  організований у співпраці з Харківською обласною радою, обласною державноою адміністрацією, громадськими організаціями «Екотрансформація» та Партнерство «Green Business Ukraine», а також Державною екологічною Академією післядипломної освіти та Акціонерним товариством «Укргазвидобування» освітньо-екологічнний тренінг "Чиста Слобожанщина".

«Як голова обласної ради не могла не підтримати ініціативу голови постійної комісії з питань екології, природокористування, охорони довкілля, надзвичайних ситуацій та ліквідації їх наслідків Олександра Кухаря, депутатки обласної ради Тетяни Столяренко щодо необхідності  навчання для громад з екологічної тематики.

Ми маємо Національну стратегію управління відходами в Україні до 2030 року. Для кожної громади екологічні питання на часі. Іноді не вистачає знань, як їх вирішувати, немає кваліфікованих кадрів, у когось не вистачає коштів. Варто шукати шляхи подолання цих моментів. Харківська обласна рада спільно з обласною державною адміністрацією готова надавати громадам підтримку», - сказала Тетяна Єгорова Луценко.

Голова обласної ради наголосила, що екологічні питання мають вирішуватися не за залишковим принципом. При формуванні бюджетів громад на подальші періоди необхідно передбачати кошти.

«У грудні будуть прийматися бюджети на наступний рік, а ми вже маємо можливість бюджетного планування на три роки, тож прошу приділити екології належну увагу. Неможна фінансувати ці питання по залишковому принципу. При формуванні бюджетів територіальних громад належну увагу обов’язково варто приділити екомпроблематиці. Обласна рада розглядатиме можливість співфінансування», - підкреслила Тетяна Єгорова Луценко.

За словами Президента Асоціації, голови Харківської обласної ради подібні практикуми стануть постійними, адже підготовка кадрів – ключовий напрям  у вирішенні будь-яких питань. Також раз на два тижні на спільних нарадах з обласною державною адміністрацією обговорюватимуться екологічні питання, у тому числі поводження з відходами. Харківська область має увійти до трійки лідерів по рівню екологічної безпеки.

Перший віце-президент, виконавчий директор Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Микола Тітов зауважив, що практика проведення навчання для громад буде продовжена.

На сьогоднішньому навчанні презентували методику з розробки проєктів управління відходами, говорили про добір кандидатів в громадські інспектори з охорони довкілля у кожній громаді.

Участь у освітньо-екологічному тренінгу "Чиста Слобожанщина" взяли профільні заступники голів територіальних громад, профільні фахівці та депутати місцевих рад у режимі офлайн  понад 70 осіб - приміщення Будинку рад,  та у режимі онлайн- більше 40 підключень по 3-4 в аудиторії.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...