10 важливих для децентралізації законопроектів, які вже готові до розгляду у Верховній Раді (+інфографіка)

2022 рік має усі шанси стати роком зростання спроможності територіальних громад. Є декілька причин сподіватися на це.

По-перше, громади працюють у нових умовах вже рік, і цей досвід дозволяє місцевій владі швидше рухатися у реалізації проектів, приймати більш ефективні рішення, співпрацювати.

Крім того, за рік що минув, Верховна Рада прийняла декілька важливих для розвитку громад законів. Зокрема, народні депутати вдосконалили систему управління земельними ресурсами, впорядкували питання діяльності старост і створення старостинських округів, посприяли культурному розвитку громад і регіонів, створили стимули для будівництва в громадах індустріальних парків

Важливо також нагадати про збільшення фінансової підтримки громад. Зокрема, на розбудову інфраструктури регіонів і громад у Державному бюджеті 2022 передбачена рекордна сума – 132 мільярди гривень. Плюс бюджети громад отримуватимуть цього року додаткові 4 % ПДФО (разом 64 %), а отже і власні надходження зростатимуть. Загалом місцеві бюджети мають отримати у 2022 році 630,8 мільярдів гривень.

«У децентралізованій системі врядування, яку ми будуємо в Україні, роль органів місцевого самоврядування з року в рік зростатиме. На цьому етапі реформи громади набувають досвіду самостійно господарювати на своїй території, грамотно використовувати ресурси, приймати складні рішення. Ми ж, як представники центральної влади, повинні і надалі удосконалювати законодавче підґрунтя, яке б дозволяло громадам ефективно працювати і співпрацювати», - сказав у коментарі порталу «Децентралізація» заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода.

Він нагадав, що низка важливих для реформи, а отже і для громад законопроектів вже зареєстровані у Верховній Раді. І дуже важливо, щоб комунікації цих змін приділяли увагу і народні депутати, і експерти і, в першу чергу, представники органів місцевого самоврядування, профільні асоціації.

«Лише пошук спільних позицій і відкрита комунікація дозволять нам не затягувати з прийняттям правильних рішень, з реалізацією змін, яких потребує місцеве самоврядування», - вважає В’ячеслав Негода.

Найбільш актуальні для місцевого самоврядування законопроєкти, що вже зареєстровані в Парламенті, ми традиційно зібрали у один список і надалі слідкуватимемо за їхнім розглядом.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...