У Харківській області посилили координацію роботи по забезпеченню житлом внутрішньо переміщених осіб

Таке рішення прийняте 26 травня на засіданні Правління Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області. Засідання провела Президент Асоціації, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко. Після узагальнення інформації буде вирішуватись питання про розміщення внутрішньо переміщених осіб в обласних комунальних закладах.

Під час засідання член Правління Асоціації, керуючий справами виконавчого апарату Харківської обласної ради Оксана Малишева надала інформацію щодо негативних наслідків військової агресії проти України, яка призвела до великої кількості внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та втрати ними житла.

Правління вирішило рекомендувати сільським, селищним, міським головам територіальних громад області надати до Виконавчої дирекції Асоціації уточнену інформацію щодо кількості ВПО на території громади, які потребують житло, та пропонуються до тимчасового розміщення у приміщеннях суб’єктів спільної власності територіальних громад області.

Виконавча дирекція Асоціації у співпраці з виконавчим апаратом Харківської обласної ради має узагальнити отриману інформацію та надати її до обласної ради. Планується також спільно з обласною військовою адміністрацією відпрацювати порядок тимчасового розміщення ВПО у приміщеннях суб’єктів спільної власності територіальних громад області.

Як зазначила Тетяна Єгорова-Луценко, виконавчому апарату обласної ради вже надано доручення провести аналіз наявних приміщень, що перебувають у спільній власності громад області. Така робота націлена на виявлення можливостей тимчасового розміщення жителів регіону, які втратили житло внаслідок російської агресії. Зокрема, це можуть бути гуртожитки комунальних навчальних закладів, наприклад, Харківської гуманітарно-педагогічної академії.

«Ворог підступно обстрілював мирні села, селища та міста області, знищував домівки людей. Впевнена, що невдовзі розпочнеться відбудова наших постраждалих населених пунктів, але вже зараз треба подбати, щоб ніхто не залишався на вулиці.

Наші можливості по розміщенню людей будуть розширені: ми плануємо взяти на баланс області державні ПТУ, щоб реставрувати та відбудувати їх. В гуртожитках цих ПТУ також можуть бути розміщені люди. Вже зараз знаходимо можливість розселяти жителів різних громад, наприклад - надаємо житло мешканцям Руської Лозової.

Обов’язково знайдемо можливість допомогти всім, хто потребує житла. Вважаю, що найбільш ефективно ця робота буде виконана у співпраці з обласною Асоціацією органів місцевого самоврядування», - наголосила Тетяна Єгорова-Луценко.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...