Місцеве самоврядування усієї країни проявило свою ефективність та об’єдналося для перемоги України, - В’ячеслав Негода

Органи місцевого самоврядування, як і вся Україна, проходять зараз надважке випробування. І перші три місяці російської агресії довели, що децентралізована місцева влада в Україні може ефективно працювати, надавати послуги людям і допомагати армії не лише в тилу, а й на тимчасово окупованих територіях і навіть там, де йдуть бої.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад і територій В’ячеслав Негода, виступаючи конференції «Місцева влада перед обличчям політичних і цивілізаційних викликів», що відбулась сьогодні у польському місті Лодзь.

Заступник міністра розповів про стан місцевого самоврядування в Україні та його поточні потреби.

«Нещодавно ми надали органам місцевого самоврядування більше повноважень, необхідних для ефективної роботи в умовах воєнного стану. Але і до відповідних рішень Уряду та Парламенту, у перші дні війни місцеве самоврядування зуміло швидко оговтатися від шоку, спричиненого цим віроломним вторгненням росії, об’єднатися, і стати надійною опорою для жителів громад. Мова йде і про моральну підтримку, і про інформаційну, і про допомогу з евакуацією, з харчуванням, з тимчасовим проживанням, і про надання найважливіших послуг навіть в умовах бойових дій чи тимчасової окупації. Якби не ефективна робота місцевої влади, добровольців та волонтерів, не їхня допомога людям та армії в перші страшні дні війни, втрати України могли б бути набагато більшими. Хтось скаже, що вони просто робили свою роботу, але мені здається, що історія запам’ятає їхні вчинки як подвиг. Подвиг, за який, на жаль, багатьом довелося заплатити власним життям. А ще я впевнений, що вже ні в кого не виникає сумнівів, що після перемоги ми маємо продовжувати зміцнювати наше місцеве самоврядування і підтримувати розвиток громадянського суспільства», - сказав В’ячеслав Негода.

За його словами, поки триває війна, головними завданнями українського Уряду та Парламенту є безпекові питання та забезпечення життєдіяльності громад.

«Ми намагаємося збільшувати фінансування соціальних та інших видатків в умовах, коли економіка не працює так, як до війни. Ми підсилили інституційну спроможність місцевого самоврядування та надали можливість місцевій владі оперативніше приймати рішення. Також стараємося швидко оцінювати матеріальні збитки і допомогти відновити інфраструктуру на звільнених територіях. І найголовніше – ми забезпечуємо соціальну підтримку для мільйонів внутрішньо переміщених осіб», - повідомив заступник Міністра.

Користуючись нагодою, він подякував польським партнерам.

«Левову частину з майже 5 мільйонів людей, які змушені були шукати притулку за кордоном, прийняла Польща, що разом з іншим діями польського Уряду, є проявом найвищої солідарності з Україною у війні з агресором. Адже ми розуміємо, що надання притулку такій кількості людей має немалий вплив на економіку Польщі. За оцінкою МВФ, це 0,5-1% ВВП. Крім того, це створює безпрецедентне навантаження на ринок житла. Важко знайти слова, якими б можна висловити вдячність за таку неймовірну підтримку», - сказав В’ячеслав Негода.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...