«Громади сьогодні потребують активізації місцевої економіки, створення робочих місць», - В’ячеслав Негода на Форумі місцевої солідарності: Польща-Україна

Партнерство між польськими ґмінами та українськими громадами має посісти чільне місце у реалізації декларації про міжмуніципальну та міжрегіональну співпрацю,

укладену на початку червня між Міністерством фондів та регіональної політики Республіки Польща та Міністерством розвитку громад і територій України

Таку думку висловив заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час Форуму місцевої солідарності: Польща-Україна.

Захід організували програма ULEAD з Європою спільно з Асоціацією польських міст і запросили до участі українські та польські громади, громадські організації та волонтерські рухи, представників місцевих бізнес-спільнот, які підтримували або хотіли б підтримати Україну, а також представників посольств України та Польщі.

Польща є однією із країн ЄС, які найбільше підтримують Україну в час збройного нападу росії на Україну. Польські муніципалітети відправляють гуманітарну допомогу своїм партнерам, надають притулок та намагаються запропонувати найкращі умови проживання людям, які тікають від війни.

«Вчинки Польщі у підтримці України вражають. До прикладу, наприкінці травня я перебував з робочим візитом у Лодзі, у Варшаві, де обговорили з Міністром фондів та регіональної політики Ґжегожем Пудою можливі напрямки міжмуніципальної співпраці двох країн. А вже на початку червня наші відомства підписали відповідну декларацію. Тепер маємо працювати над наповненням її змістом. Українські громади мають різні потреби сьогодні. Гуманітарна підтримка дуже важлива, в тому числі у відбудові, відновленні, модернізації. Однак українські громади потребують співпраці, спрямованої на активізацію місцевої економіки, на створення нових робочих місць. Гуманітарна підтримка не може бути вирішальним джерелом подолання викликів, які мають громади сьогодні», - сказав В’ячеслав Негода.

Збоку українських громад на форумі виступили також Чортківський міський голова Володимир Шматько та Ірпінський міський голова Володимир Маркушин. Вони представили чітке бачення можливих сфер міжмуніципальної співпраці.

Нагадаємо, 9 червня 2022 року відбувся Форум місцевої солідарності: «Словаччинa – Українa», який об’єднав місцеве самоврядування громад двох країн довкола викликів, що виникли в умовах воєнного стану.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...