Місцеве самоврядування України стане взірцевим для Європи. Україна обов’язково втілить всі завдання децентралізації», - В’ячеслав Негода

«Гартування місцевого самоврядування України, яке сьогодні працює в умовах воєнного стану, перетворить його на якісний взірець майбутнього місцевого самоврядування Європи».

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій В’ячеслав Негода під час круглого столу «Разом з Україною: механізми взаємодії органів місцевої та регіональної влади у воєнний час». Організатори заходу – Офіс Ради Європи в Україні, Конгрес місцевих та регіональних влад Ради Європи та Асоціація міст України.

За словами заступника Міністра, територіальні громади щодня доводять ефективність реформи місцевого самоврядування та децентралізації владних повноважень.

«Згуртовані, об’єднані громади, які завдяки реформі отримали більше повноважень, більше ресурсів, з першого дня нападу російської окупаційної армії на нашу країну стали на захист своїх громад і всієї України. Вони чинять гідний опір окупанту. Така згуртованість всієї країни обов’язково забезпечить нам перемогу. А далі – відбудова і відновлення територій, які потребуватимуть такої ж активної участі і рішучості громад», - зазначив В’ячеслав Негода.

Важливо, що міжнародні партнери України також визнали проведену в країні децентралізацію однією з найефективніших та найуспішніших реформ, про що йшлося навіть у Висновку Європейської Комісії щодо заявки України на членство в Європейському Союзі.

Саме тому, за словами заступника Міністра, Україна має продовжити децентралізацію і забезпечити її логічне завершення.

«З урахуванням успіхів децентралізації основні завдання Уряду на 2022-2025 роки були спрямовані на реалізацію розвиткових проектів для забезпечення стійкого розвитку регіонів і територіальних громад. Проте, з початком російського військового вторгнення на територію України перед місцевим самоврядуванням та всією країною постали нові виклики, які потребують прийняття оперативних рішень. Діяти і реагувати на складні ситуації потрібно швидко, для безпеки і збереження життя людей. Рішення, які приймалися на центральному рівні для забезпечення належного функціонування місцевого самоврядування, готувалися спільно. Ми ведемо постійну комунікацію як з громадами, так і з асоціаціями органів місцевого самоврядування. Спільно забезпечимо і перемогу України. А далі – спільно, як і планували, завершимо заплановані завдання децентралізації», - сказав В’ячеслав Негода.

Він наголосив, що в таких надскладних умовах, в яких сьогодні живе вся країна, і в яких працюють громади, гартується дієздатність місцевого самоврядування України.

«Завдяки місцевому самоврядуванню демократія перетворюється на справжнє народовладдя, тільки з легалізацією і зростанням прав територіальних громад більш конкретного змісту набувають політичні і соціально-економічні права громадян, стійкою та стабільною стає сама держава», - зазначив В’ячеслав Негода.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...