Функціонування старост та процедури навколо них під час воєнного стану будуть змінені - законопроект​​​​​​​ зареєстровано

Функціонування старост та процедури навколо них під час воєнного стану будуть змінені. У Верховній Раді зареєстрований законопроект №9518.

Про це повідомив Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

За його словами, після ухвалення слід чекати таких змін:

  • Голова громади зможе призначити старосту на 6 місяців одноособово, якщо сесії не проводяться без поважних причин більше 6 місяців або тричі поспіль було відхилено кандидатів, що підтримала громадськість.
  • Голова громади зможе призначити т.в.о. у разі мобілізації старости (зі збереженням посади для військовослужбовця)
  • Звітування старост стає можливим в онлайн-форматі.
  • У разі тимчасової окупації або оточення старостинському округу старосту зможе звільнити начальник ОВА.
  • Начальник військової адміністрації населеного пункту зможе призначати старосту без громадських обговорень.

Як повідомлялося, 14 липня Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування презентував проєкт змін до законодавства щодо інституту старост, напрацьованих за результатами вивчення практики застосування органами місцевого самоврядування законодавства, що врегульовує питання діяльності старостатів.

 

Більше про інститут старост в громадах

* за матеріалами сайту "Децентралізація"

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...