На Харківщині розпочав роботу Регіональний офіс декарбонізації та енергоефективності

Робота офісу буде направлена на  забезпечення належного та ефективного виконання завдань у сфері ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів, енергозбереження та альтернативних видів палива на території Харківської області.

Голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України Ганна Замазєєва, голова Харківської обласної ради Тетяна Єгорова-Луценко,  начальник обласної військової адміністрації Олег Синєгубов та перший віцепрезидент - виконавчий директор Асоціації Микола Тітов взяли участь у презентації нової установи.

«Важливо, що установа працюватиме на базі Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, а отже робота відбуватиметься максимально наближено до громад регіону. Офіс буде надавати консультації, сприяти в отриманні експертних оцінок та впровадженню проєктів у сфері енергоефективності, альтернативних джерел енергії, а також механізмів адаптації та відновлення регіону після воєнних дій. Розширення системи енергоменеджменту на регіональному рівні дозволить забезпечити більш точний моніторинг та аналіз енергетичних процесів у Харківській області, враховуючи специфіку та потреби. Такий підхід дозволить як на державному, так і на місцевому рівнях визначитися щодо забезпечення енергоефективності та декарбонізації з метою зменшення впливу на довкілля», – зазначила Тетяна Єгорова-Луценко. 

За словами Ганни Замазєєвої на впровадження проєктів з енергоефективності будуть залучатися державні кошти, а згодом буде і донорська підтримка. 

«Ми  повинні вивільнити гроші з бюджету за рахунок того, що запроваджуватимемо  енергоефективні заходи, а гроші громади зможуть витрачати за своїм розсудом: на допомогу військовим, відновлення, інші потреби. Тому що громади самі знають, як їм розвиватися. Тобто щороку кожна громада зможе заощаджувати кошти за рахунок роботи енергоефективних технологій», – сказала Ганна Замазєєва.

Задля підвищення взаємодії по досягненню поставлених задач підписано Меморандум між Державним агентством з енергоефективності та енергозбереження України, Харківською обласною радою, Харківською обласною військовою адміністрацією та Асоціацією органів місцевого самоврядування Харківської області.

Також на заході були врученні сертифікати енергоменеджерам громад, що пройшли навчання у Харківському національному університеті міського господарства ім. О.М. Бекетова.

Довідково: Харківська обласна рада з листопада 2014 року долучилася до ініціативи Європейського Союзу «Угода Мерів» як територіальний координатор, уклавши Угоду з Генеральним Директоратом з Енергетики Європейської Комісії. Угода Мерів – це ініціатива, започаткована Європейським Союзом, котра охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов’язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях, скорочуючи викиди СО2 щонайменше на 35% до 2030 року. На Харківщині до «Угоди Мерів» приєдналися 32 територіальні громади: Пісочинська, Лозівська, Новопокровська, Чугуївська, Куп’янська, Богодухівська, Балаклійська, Харківська, Мереф’янська, Красноградська, Ізюмська, Дергачівська, Чкалівська, Первомайська, Малоданилівська, Золочівська, Зачепилівська, Нововодолазька, Барвінківська, Вовчанська, Зміївська, Близнюківська, Борівська, Краснокуська, Печенізьська, Сахновщинська, Великобурлуцька, Коломацька, Петропавлівська, Старосалтівська, Циркунівська, Солоницівська. Обласною радою постійно проводяться заходи з фінансової та інституційної підтримки підписантів.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...