Реформа адміністративних послуг і децентралізація створили історію успіху України з наближення послуг до людей, - В'ячеслав Негода

За 10 років з часу прийняття Закону «Про адміністративні послуги», який дав старт активному створенню центрів надання послуг в Україні, ЦНАПи стали історією успіху нашої держави з наближення послуг до людей.

Про це сказав заступник Міністра розвитку громад та територій України В’ячеслав Негода в ході онлайн-конференції «Сервісна держава: ретроспектива реформи сфери адміністративних послуг», організованої Проектом PROSTO «Підтримка доступності послуг в Україні»

«Наближення послуг до людей – головна ідея реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади на принципах децентралізації, концепція якої була прийнята у 2014 році. З того часу громади почали отримувати більше повноважень і ЦНАПи, якими раніше могли похвалитися хіба що обласні центри, почали з'являтися навіть у невеликих містах і селищах, збільшувалася кількість послуг, що в них надавалися. Як результат, більшість з тих українців, які мали досвід отримання послуг за кордоном, навіть у розвинених країнах, стверджують, що якість, швидкість і доступність послуг в українських ЦНАПах на голову вище», - зазначив В’ячеслав Негода.

За словами заступника Міністра, підвищення якості і доступності адміністративний послуг – процес поступовий і, не дивлячись на значні досягнення, він ще не закінчений.

«На жаль, війна відкинула більшість наших планів, в тому числі й з удосконалення сервісів. Під час війни ЦНАПи теж стали на військові рейки і вже не лише надають адміністративні послуги, а й допомагають внутрішньо переміщеним особам, волонтерам, громадським організаціям. Наслідки, які ми побачили на деокупованих територіях Київської, Сумської, Чернігівської областей показують, що заліковувати рани після війни нам доведеться довго. Тому зупинятися не можна. Впевнений, що фахівці, які з таким завзяттям працювали над створенням ЦНАПів усі ці роки, продовжуватимуть допомагати громадам, ініціювати зміни до законодавства, які максимально покращать сервіси, спростять для людей процес отримання адміністративних послуг, допоможуть якнайшвидше відновити інфраструктуру, зруйновану війною», - сказав В’ячеслав Негода.

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...