Міжнародне співробітництво ОМС, євроінтеграція та потенціал європейських структурних фондів – акценти круглого столу в Полтаві

Розвиток мережі міжнародних міжмуніципальних партнерств залишається в центрі уваги Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

У Полтаві відбувся круглий стіл «Участь органів місцевого самоврядування у міжнародному територіальному співробітництві в рамках процесу вступу до Європейського Союзу».


Захід згуртував народних депутатів України, голів громад Полтавської, Сумської, Харківської областей, очільників військових адміністрацій областей, представників асоціацій органів місцевого самоврядування, Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України довкола питань перспектив розвитку міжнародного територіального співробітництва, участі органів місцевого самоврядування в проектах і програмах міжнародного територіального співробітництва в рамках вступу до Європейського Союзу.

Серед ключових акцентів – законопроект «Про міжнародне територіальне співробітництво України» (№9450). Його презентував народний депутат України, голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Аліксійчук.

Проект документу визначає суб’єктів та учасників міжнародного міжмуніципального співробітництва; процедуру розгляду угод про співробітництво; державну підтримку такого співробітництва та інші важливі аспекти, які дають чіткий алгоритм співробітництва.

Переглянути презентацію законопроекту №9450 - ТУТ

 

 

Ще один акцент – громадам необхідно розвивати співробітництво із зарубіжними  муніципалітетами саме в напрямку реалізації спільних проектів за кошти європейських структурних фондів. На цьому вкотре зауважив народний депутат України Віталій Безгін. За його словами, враховуючи реалії, в яких живуть сьогодні громади, налагодження такого співробітництва і реалізація спільних проектів – одна з небагатьох можливостей залучити кошти для розвитку територіальних громад.

 

 

Юрій Третяк, керівник групи радників проєкту «UA-EU: Згуртованість і Розвиток» за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» інформував про європейські структурні та інвестиційні фонди, їх потенціал та спрямованість, кроки, які необхідно зробити державі спільно з територіальними громадами, щоб мати можливість залучати кошти фондів.

Переглянути презентацію про систему планування і фінансування в рамках Політики згуртованості ЄС на програмний період 2021-2027 рр. – ТУТ

В’ячеслав Негода, керівник Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад наголосив на основних завданнях, які має забезпечувати міжнародне міжмуніципальне партнерство громад – народна дипломатія; економічна співпраця, пошук бізнес-партнерів; обмін міжмуніципальним досвідом, взаємодія з українцями, які вимушено покинули територію України; гуманітарна підтримка; євроінтеграція.

Він нагадав, що зараз при Конгресі розпочали активну роботу 6 комісій за шістьма основними напрямками:

  1. Добре врядування — координатор народний депутат України Віталій Безгін;
  2. Політика безпеки — її очолить заступник Міністра Внутрішніх справ Олексій Сергєєв;
  3. Політика героїв та підтримки ЗСУ — координатором є Герой України та народний депутат України Ігор Герасименко;
  4. Гуманітарної політики — очільником є начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов;
  5. Інфраструктурної політики — роботу координуватиме міський голова Житомира Сергій Сухомлин;
  6. Комісія Європейської інтеграції України, її областей і територіальних громад — координаторка народна депутатка України Марія Мезенцева.

В’ячеслав Негода закликав громади активно долучатися до роботи комісій, адже основним їх завданням є всебічне обговорення та включення найбільш значущих питань на розгляд Конгресу.

Для нового імпульсу розвитку мережі міжнародного міжмуніципального співробітництва, Україна, за словами В’ячеслава Негоди, наприкінці весни планує провести другий Міжнародний саміт міст і регіонів. Громадам важливо уважно стежити за такими заходами, адже вони дають широкі можливості для обміну досвідом і налагодження нових партнерств.

 

 

1626 партнерств у 62 країнах світу - так сьогодні виглядає мережа міжнародного міжмуніципального співробітництва, яку представив керівник ГО «Товариство дослідників України» Павло Остапенко.

Як виглядає географія партнерств, які області та громади активні в цьому процесі – у презентації Павла Остапенка ТУТ.

Про те, як органи місцевого самоврядування можуть вже сьогодні почати співпрацювати з проєктом «CITIES 4 CITIES», який допомагає громадам у промоції в Європі та США, в організації і модерації зустрічей та багатьох інших питаннях для налагодження міжнародного співробітництва можна дізнатися у презентації ТУТ.

Все про міжнародне партнерство громад – на порталі «Децентралізація» у рубриці «Партнерство задля відновлення та розвитку».

Для розуміння деталей питань, які обговорили в рамках круглого столу  «Участь органів місцевого самоврядування у міжнародному територіальному співробітництві в рамках процесу вступу до Європейського Союзу», рекомендуємо уважно послухати кожного спікера ТУТ


Організатор заходу – Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування за сприяння та підтримки проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») та у співробітництві з громадською організацією «ДЕСПРО», «Програмою РАДА: наступне покоління» (RANG), Вестмістерською фундацією за демократію, Офісу Конгресу місцевих та регіональних влад при Президентові України, всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування, громадською організацією «Всеукраїнське об’єднання старост».

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...