Тетяна Єгорова-Луценко взяла участь у засіданні круглого столу, присвяченого питанню міжнародного партнерства у рамках євроінтеграції

Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування провів засідання круглого столу за темами: «Участь органів місцевого самоврядування у міжнародному територіальному співробітництві в рамках процесу вступу до Європейського Союзу», «Інститут старости та його вплив на функціонування громад». Голова Харківської обласної ради, Президентка УАРОР Тетяна Єгорова-Луценко взяла участь у заході.
Модератором заходу був народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.
Також у засіданні взяли участь народний депутат України, Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, народний депутат України, голова підкомітету з питань співробітництва територіальних громад та регіонів Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Аліксійчук, представники органів місцевого самоврядування різних рівнів.
За словами Віталія Безгіна на сьогодні міжнародна співпраця України виходить на новий рівень – спільної реалізації проєктів за кошти Європейського Союзу.
«Єдиний спосіб збільшити кількість ресурсів на місцях - залучати кошти з боку Європейського Союзу. Для цього потрібні партнери, вміння писати проєкти та оперувати програмами підтримки ЄС»,- зазначив голова підкомітету.
Під час заходу було розглянуто та обговорено низку питань щодо розвитку та участі місцевого самоврядування у міжнародному співробітництві, а також щодо стану та перспектив розвитку міжнародного територіального співробітництва.
Так, за інформацією голови ГО «Товариство дослідників України» Павла Остапенка, на сьогодні 6 територіальних громад Харківської області мають 19 міжнародних партнерств із 16 країнами світу.
Тетяна Єгорова-Луценко подякувала організаторам круглого столу за можливість брати участь районних рад у міжнародному та транскордонному співробітництві.
«Вважаю роботу профільного Комітету дуже конструктивною. Фактично всі представники місцевого самоврядування усіх рівнів - від старост до голів обласних рад - мають змогу на одному майданчику працювати єдиною командою. Для нас це дуже важливо, тому що ми можемо озвучити як негативні приклади, так і позитивні кейси, яких на сьогодні не мало, - сказала Тетяна Єгорова-Луценко. - Ми розуміємо, що не всі голови громад, голови рад, мають розуміння, яким чином писати гранти, чи співпрацювати з європейськими партнерами. Я вважаю гарною ініціативою створення структурних підрозділів в органах місцевого самоврядування, які будуть займатися безпосередньо напрямком міжнародної співпраці. На сьогодні є можливість залучати кошти міжнародних партнерів і над цим потрібно працювати».
Присутні ознайомились із презентаційними матеріалами, що стосувалися досвіду та географії міжнародного співробітництва територіальних громад України, системи планування і фінансування в рамках політики згуртованості ЄС, а також презентацією ініціативи «CITIES 4 CITIES | UNITED 4 UKRAINE» та проєкту Закону України «Про міжнародне територіальне співробітництво України» (№9450).
Як зазначив експерт з міжнародної співпраці ініціативи «CITIES 4 CITIES | UNITED 4 UKRAINE» Остап Процик на сьогодні до бази порталу системи занесенні 400 територіальних громад країни.
«Наполеглива праця зі сторони громад дуже важлива, наша ж задача допомогти якісно оформити інформацію про громаду, донести ідею партнерства за кордон, допомогти дізнатися, з чого починати будувати розмову з партнерами, як підписувати офіційні документи», - сказав Остап Процик.
Окрім цього, під час засідання присутні представники ОМС мали змогу ознайомитись із проєктом розвитку інституту старост та реалізацією місцевої політики доступності адміністративних послуг, а також дослідженням – «Громадське обговорення як інструмент розвитку інституту старост», яке проводилось на регіональному рівні у Полтавській, Харківській та Сумській областях.
«Щодо інституту старост, то вважаю це важливим кроком у розвитку місцевого самоврядування. В Харківській області є приклад, коли в Богодухівській громаді скоротили кількість старост і це призвело до певних негативних наслідків. Від того, як працює староста залежить рівень розвитку громади», - зазначила Тетяна Єгорова-Луценко.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...