Інститут старост в умовах воєнного стану – законопроект можуть ухвалити одразу в цілому

18 квітня парламентський Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування повторно розглянув Проект Закону №9518 про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо вдосконалення правового регулювання інституту старост та його діяльності в умовах воєнного стану. Комітет рекомендував Верховній Раді ухвалити зазначений законопроєкт за основу та в цілому.


Віталій Безгін, народний депутат України, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою, уточнив, що у комітетській редакції законопроєкт дозволяє призначати тимчасових виконуючих обов'язки, у разі мобілізації старости.

«Більше 120 округів від початку року залишились без старост (мобілізація або звільнення), за даними Всеукраїнської асоціації громад. Проблема зрозуміла. Старости йдуть на фронт захищати нашу державу, а через відсутність інструменту заміщення, старостинські округи лишаються порожніми. Громадяни втрачають контакт із владою та не отримують послуги. Проект вирішить це питання. Та збереже посаду за військовослужбовцем після війни», - сказав народний депутат.

Крім того, Віталій Безгін повідомив, що законопроект пропонує надати начальниками військових адміністрацій повноваження звільняти старост із тимчасово окупованих громад, у разі бажання останніх.

«Процедура призначення на період дії воєнного стану також буде суттєво спрощена. Це наслідок наших регіональних консультацій з громадами за підтримки Проєкту USAID «ГОВЕРЛА», - сказав народний депутат.

Нагадаємо, 14 липня 2023 року Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування презентував проєкт змін до законодавства щодо інституту старост, напрацьованих за результатами вивчення практики застосування органами місцевого самоврядування законодавства, що врегульовує питання діяльності старостатів, а 18 серпня рекомендував Парламенту ухвалити його за основу.

* за матеріалами сайту "Децентралізація"

Члени Асоціації 

 
 
За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.
 
У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...