Асоціація звернулася до Парламенту щодо необхідності прискорення законодавчого забезпечення продовження реформи з децентралізації

Звернення Загальних зборів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області

Ми, учасники Загальних зборів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, яка об'єднує 98% усіх сільських, селищних, міських та районних рад регіону, засвідчуємо підтримку реформі з децентралізації влади в Україні.
Разом із тим, висловлюємо глибоку стурбованість станом законодавчого забезпечення всіх процесів, пов'язаних із утворенням об'єднаних територіальних громад, новим адміністративно-територіальним устроєм, розподілом повноважень між різними рівнями органів місцевого самоврядування, між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади.

Відомо, що чинний Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» є базовим нормативно-правовим актом для місцевих рад та прийнятий ще у 1997 році. За час його дії більше 100 разів вносились зміни та доповнення, а всього їх – понад тисяча. Крім того, Конституційним Судом України прийнято 7 рішень щодо конституційності його окремих положень, а тому Закон потребує нової редакції. Однак, до цього часу проєкт нової редакції цього Закону відсутній.
Частковим вирішенням поточних питань, пов'язаних із утворенням об'єднаних територіальних громад, новим адміністративно-територіальним устроєм, розподілом повноважень між різними рівнями органів місцевого самоврядування, між органами місцевого самоврядування та органами виконавчої влади, може стати прийняття законопроєкту від 06.10.2020 №3651-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування та районних державних адміністрації».

Водночас, з метою вдосконалення положень цього законопроєкту, Асоціацією 24.09.2020 було направлено до Мінрегіону низку зауважень та пропозицій.
Тож, зважаючи на усе вищевикладене, звертаємося до Верховної Ради України з проханням врахувати напрацьовані пропозиції та якнайшвидше розглянути вкрай важливий для продовження реформи з децентралізації влади вищезазначений законопроєкт із тим, аби новообрані місцеві ради мали можливість розпочати свою роботу у визначеному законодавчому полі.

С Х В А Л Е Н О
Загальними зборами Асоціації
21 жовтня 2020 року

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...