Асоціація звертається до Кабінету Міністрів України щодо посилення захисту майна видавництв, друкарень, редакцій

На Загальних зборах Асоціації, що відбулись сьогодні у приміщенні Люботинської міської ради, члени Асоціації ухвалили рішення про звернення до Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до Закону України «Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок».

У зверненні, зокрема, йдеться про обмеження, що спричиняє Закон щодо використання приміщень друкарень: «Учасники Загальних зборів Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області, яка об'єднує майже 98% усіх сільських, селищних, міських і районних рад, украй стурбовані ситуацією, що склалася під час реалізації Закону України «Про посилення захисту майна редакцій засобів масової інформації, видавництв, книгарень, підприємств книгорозповсюдження, творчих спілок».

За словами Президента Асоціації, голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, сьогодні у друкарнях більше 70% зношеності основних засобів, що, в основному, становить застаріле поліграфічне обладнання. У зв'язку із цим друкарні не витримують конкуренції на ринку надання даних послуг. Окрім того, на балансах даних підприємств обліковуються будівлі та споруди, які використовуються для власних потреб лише на 20%. Ефективно використовувати зазначене майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області не можливо через обмеження, що діють згідно із зазначеним Законом.

Даним Законом обмежено передачу приміщень друкарень в оренду не за цільовим призначенням та перехід права власності до інших юридичних осіб, наприклад, до районних рад, для задоволення потреб відповідних територіальних громад. Так, у спільній власності територіальних громад сіл, селищ, міст Харківської області перебувають чотири друкарні, розташовані на території 4 районів області, а саме: Краснокутського, Богодухівського, Чугуївського та Лозівського.

Тож члени Асоціації пропонують з метою забезпечення розвитку підприємств та задоволення потреб територіальних громад в отриманні послуг у цій сфері, створення необхідних умов для комунальних підприємств, які мають конкурувати на ринку надання відповідних послуг, внести зміни до Закону шляхом вилучення у абзаці третьому статті 1 слів «...інших цивільно-правових актів, які передбачають перехід права власності або користування до інших юридичних та фізичних осіб, а також продаж майна під час провадження у справі про банкрутство» .

Це дозволить комунальним підприємствам отримати додаткові надходження та створить умови для підтримки будівель і споруд у належному стані, оновлення матеріально-технічної бази, швидкого та якісного виконання найскладніших замовлень, розвитку конкуренції на ринку з продажу різних видів періодичних видань, бланкової та книжкової продукції.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...