Єдиний підхід до Регламентів місцевих рад

планується ввести на Харківщині.

Сьогодні на загальних зборах Асоціації органів місцевого самоврядування у Зачепилівці говорили про доцільність розробки типового Регламенту роботи районної ради.

Як пояснила учасникам загальних зборів радник президента Асоціації, шеф-редактор всеукраїнського видання «Місцеве самоврядування» Віра Козіна, робота щодо розробки типового регламенту роботи районних рад розпочалась ще у минулому році.

Необхідність її викликана, передусім, тим, що серед проаналізованих Регламентів роботи районних рад немає жодного подібного документу. Вони усі різні й це ускладнює, наприклад, ведення судових розглядів.

Зокрема, існують різні підходи до процедури таємного голосування, набрання чинності актів місцевого самоврядування. Акти органів місцевого самоврядування нормативного характеру набувають чинності з моменту опублікування. Але ж рада має визначити процедуру набрання чинності.

За словами Віри Козиної, наразі склалися такі обставини, що чимало органів місцевого самоврядування не працюють у правовому полі. Йдеться передусім про те, що вони не оприлюднюють свої рішення, або ж оприлюднюють на сайтах рад, які не є офіційними. Адже для того, щоб сайт був офіційним має бути офіційний доменна адреса тощо. Тобто акт, який опубліковано на такому сайті, не можна назвати чинним.

Саме тому, пояснила Віра Козіна, були узагальнені типові помилки Регламентів роботи районних рад. До 15 жовтня поточного року має бути завершена ця робота.

Потім Виконавча дирекція Асоціації планує звернутися до виконавчого апарату Харківської обласної ради для направлення в електронному вигляді типового Регламенту районної ради та переліку типових помилок у всі районні ради області для врахування у роботі. Також - до Української асоціації районних та обласних рад для розгляду, з метою рекомендації його використання районним радам України.

«Регламент – це маленька Конституція. Чим простіше і чіткіше будуть виписані норми діяльності ради, тим кращою буде організація роботи. А органи місцевого самоврядування будуть захищені від зовнішніх факторів. Це особливо важливо у ситуації, коли законодавча база швидко змінюється», - вважає голова Харківської обласної ради, президент асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області Сергій Чернов.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...