Засідання Правління та Загальні збори Асоціації

У м. Мерефа Харківського району відбулося засідання Правління та Загальні збори Асоціації.

Під час засідання Правління до Асоціації було прийнято нових членів: три ради Зачепиліського району - Бердянську, Новоможарівську, Сомівську сільські ради та одну раду Коломацького району – Шляхівську сільську раду.

Таким чином, на сьогоднішній день в Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області об’єдналися 449 рад різного рівня, що складає 92,4%. Це:
- Харківська обласна рада;
- 27 районних рад;
- 6 міських рад міст обласного значення;
- 9 міських рад міст районного значення;
- 54 селищні ради;
- 352 сільських ради.

Під час засідання Загальних зборів, члени Асоціації розглянули 7 питань.

Підтримано Кодекс етичної поведінки депутатів та посадових осіб органів місцевого самоврядування Харківської області.

Етичний кодекс встановлює загальні вимоги до поведінки депутатів та осіб, уповноважених на виконання функцій органів місцевого самоврядування Харківської області, якими вони мають керуватися у своїй діяльності, та згідно з якими громадськість оцінює доброчесність, неупередженість та ефективність їх роботи.

Як повідомив перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації Микола Тітов, Асоціація органів місцевого самоврядування Харківської області виступила з ініціативою створення Кодексу ще у січні 2012 року.
Тоді була створена робоча група за участі представників Харківського регіонального інституту державного управління при Президентові України, якою було підготовлено проект кодексу.

Окрім Харківської області, проекти Кодексів розробляються і в інших областях України.

Цього року у проекті Ради Європи з розробки Кодексу етики, що спрямований на розбудову потенціалу місцевого самоврядування, беруть участь 3 обласні та 6 міських рад: Харківська, Донецька, Тернопільська обласні ради; Вінницька, Славутицька, Тростянецька, Українська, Павлоградська, Луцька міські ради.

В рамках тренінгу, що пройшов цим літом, програмою Ради Європи «Посилення інституційної спроможності органів місцевого самоврядування в Україні» на Київщині, міста-учасники проекту презентували розроблені ними проекти Кодексів етики. Серед 9 учасників була представлена також Харківська область.

Під час обговорення проектів Кодексів експерти з України, Нідерландів та Великобританії, коментуючи проект, розроблений Харківщиною, відзначили системний науковий підхід та високий рівень підготовки Кодексу.

Схвальні відгуки проект Харківської області отримав також за проведене під час підготовки Кодексу соціологічне опитування. Експертів дуже зацікавили його результати.

Специфікою Кодексу Харківської області було названо його універсальність, тоді як інші учасники підготували проекти, адаптовані для конкретних рад. В зв’язку з цим, Кодекс Харківської області тепер вірогідно буде використовуватись як типовий для всіх рад.

За пропозицією президента Асоціації Сергія Чернова, члени робочої групи, які брали участь у розробці проекту Кодексу отримають відзнаки Асоціації.

Обговорено хід впровадження проектів територіальних громад Харківської області.

З цього питання учасників поінформувала віце-президент Асоціації Людмила Немикіна.

У 2012 році Харківською обласною радою запроваджено обласний конкурс міні-проектів розвитку територіальних громад, «Разом у майбутнє».

Реалізація міні-проектів-переможців конкурсу «Разом у майбутнє» здійснюється у 26 районах та 2-х містах обласного значення.
В області також діє друга фаза проекту ПРООН «Місцевий розвиток орієнтований на громаду - 2», у якої бере участь 6 районів Харківської області: Балаклійський, Борівський, Великобурлуцький, Дворічанський, Красноградський, Ізюмський .

У цьому році переможцями обласного конкурсу міні-проектів розвитку територіальних громад «Разом у майбутнє» визначено 51 проект. Фінансування перераховується у вигляді субвенцій районам області. Транш за червень – липень склав 477 тис.грн., до кінця серпня надійде ще 236 тис.грн., а це більше половини суми, яка закладена в обласному бюджеті на співфінансування. До 1 листопада усі заплановані кошти надійдуть на рахунки районів. У грудні проекти мають бути реалізовані.

Станом на сьогоднішній день завершено 10 міні-проектів, серед яких проект по енергозбереженню у дошкільному навчальному закладі у с. Піски-Радьківські Борівського району; Миколо-Камишуватською сільською радою Красноградського району введено в експлуатацію дитячий майданчик; у Зміївському районі виготовлено костюми для фольклорного ансамблю «Журавка» Чемужівської сільської ради та ніш.

Людмила Немикіна відмітила як позитивні моменти, так і проблемні питання, які виникли при реалізації проектів: «Великий позитив у тому, що деякі райони, зокрема Богодухівський та Борівський, підхопили ініціативу області та запровадили подібні конкурси у себе. Але також є райони (Лозівський, Печенізький, Близнюківський), які досі не виконали своїх обов’язків щодо реалізації проектів».

Президент Асоціації, голова обласної ради Сергій Чернов звернув увагу керівників районів на обов’язковому чіткому виконанні умов реалізації проектів та доручив Людмилі Немикіній доповісти з цього питання 24 серпня. Якщо ситуація не буде виправлена, оргкомітету буде запропоновано переглянути проекти для того, щоб передати кошти на впровадження міні-проектів у інших районах області.

Обрано делегатів на з’їзд Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад».

ьогодні, під час засідання Загальних зборів у м. Мерефа президент Асоціації Сергій Чернов поінформував учасників, що 11 вересня п.р. у смт Чорноморське Одеської області відбудеться черговий З'їзд Всеукраїнської асоціації районних та обласних рад.

За пропозицією першого віце-президента – виконавчого директора Асоціації Миколи Тітова, делегатами від Харківської області було обрано:

Від Харківської обласної ради – Чернова Сергія Івановича, голову Харківської обласної ради.

Від Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області як колективного члена Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» - Тітова Миколу Ілліча, першого віце-президента – виконавчого директора Асоціації органів місцевого самоврядування Харківської області.

Від районних рад Харківської області:
Фролова Костянтина Михайловича, члена Президії Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад», голову Красноградської районної ради;
Токара Олега Валерійовича, голову Зачепилівської районної ради;
Дуванського Сергія Володимировича, голову Ізюмської районної ради;
Усань Оксану Василівну, голову Коломацької районної ради;
Бутенка Віктора Миколайовича, голову Краснокутської районної ради
Нестєрова Ігоря Євгеновича, голову Лозівської районної ради.

Почесним гостем з’їзду – Тягла Володимира Миколайовича, президента Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» (1996 – 2002 роки).

Внесено зміни до плану роботи Асоціації

Як повідомив перший віце-президент – виконавчий директор Асоціації Микола Тітов під час засідання Загальних зборів, за пропозиціями Служби радників президента Асоціації до поточного Плану роботи необхідно внести додаткові заходи, які будуть спрямовані на розвиток міжмуніципального співробітництва.

Зокрема, провести підготовчу роботу стосовно вступу Асоціації у Європейську Платформу місцевих та регіональних влад щодо питань розвитку (PLATFORMA), проведення переговорів щодо вступу Харківської області до Асамблеї європейських регіонів (AER).

Також пропонувалося провести засідання робочих груп Грайворонського та Золочівського районів щодо створення єврорайону «Грайворон-Золочів», організаційну роботу щодо укладання угод про міжмуніципальне співробітництво з муніципальними утвореннями Бєлгородської області відповідно до наданих пропозицій від Первомайської, Сахновщинської, Вовчанської, Богодухівської та Чугуївської районних рад.

Запровадити щорічну доповідь радників президента Асоціації «Про стан та перспективи розвитку міжмуніципального співробітництва у Харківській області» та багато іншого.

Члени Асоціації підтримали пропозиції та відповідним рішенням внесли зміни до Плану роботи Асоціації на 2012 рік.

За результатами виборів 25.10.20 року у області обрано 56 голів сільських, селищних, міських громад та місцевих рад і сформовано склад 7 нових районних рад.

У складі Асоціації об’єдналися 62 місцеві ради, в тому числі - 54 сільських, селищних, міських рад, 7 районних рад та обласна рада, що складає 97% від загальної кількості рад Харківщини. Детальніше...