Почесні громадяни Харківської області

Заступники голови Правління та Секретар

Ковтун Віктор Іванович

перший заступник голови Ради, голови Правління

Народився 1 червня 1958 року в селі Мезин на Чернігівщині.

У 1973 – 1977 роках навчався у Харківському художньому училищі у відомого українського живописця і графіка В.І. Лапіна.

У 1984 році закінчив відділення монументально-декоративного розпису Харківського художнього інституту.

З 1985 року – асистент кафедри малюнка ХХПІ, старший викладач (1989), доцент (1993), професор кафедри малюнка (1997).

Член Спілки художників України (1988), заступник голови правління Харківської організації Спілки художників України (1990), голова правління ХО Національної спілки художників України (1997). У 1995 р. Указом Президента України присвоєно почесне звання «Заслужений художник України». У 2002 році – «Народний художник України».

У 1996 році обраний членом-кореспондентом Петровської Академії наук і мистецтв (Санкт-Петербург), з 1998 року – дійсний член міжнародної Академії інформатизації при ООН. Лауреат премії ім. О.С. Масельського (1999), академік Української Технологічної Академії (2000), Міжнародної академії в Каліфорнії (США, 2001), нагороджений знаком «Слобожанська слава» (2002).

В.І. Ковтун – президент міжнародного благодійного фонду ім. І.Є. Рєпіна, керівник персональної творчої майстерні сюжетно-тематичної картини в Харківській державній Академії дизайну і мистецтв (2001), автор наукових і навчально-методичних робіт.